Wing Chun Training

Wing Chun Training Door Ip Man En Bruce LeeEen onderdeel van de stijl die specifiek in het Wing Chun wordt toegepast is het zogeheten “Chi sau” ook wel Klevende Handen genoemd. Chi Sau is een oefening waarbij twee tegenstanders voortdurend met elkaars armen contact houden en zowel aanvallende als verdedigende technieken uitvoeren.

Deze oefening dient er onder andere toe om de reactiesnelheid en het reflexmatig handelen op te voeren. Het voordeel van deze technieken is dat men geholpen wordt in het controleren van de tegenstander doordat men voelt wat hij doet. Vaak gaan de bewegingen in het gevecht te snel om ze goed te kunnen zien.
Doordat er met de armen constant contact wordt gehouden kun je na veel oefenen voelen of de tegenstander vooruit of achteruit wil, of hij een armbeweging wil maken en heel belangrijk, of de weg van je eigen handen naar het doel vrij is. Hier volgt automatisch uit dat er geen plaats is voor overbodige bewegingen. Wing Chun is voor de nadenkende mens. Brute kracht wordt nooit toegepast.